DAVE SPECTER - BLUES ... FROM THE INSIDE OUT

 

"I was always content with guitar being my voice as a musician, I’ve worked my entire career on the art of backing up singers and writing/playing instrumentals and never felt a desire to sing until fairly recently. People have always said nice things about my voice when I’m emceeing a show or doing my “Blues From The Inside Out” podcast. I’m getting inspired to write more songs that I sing, as I’m honestly more comfortable singing my own words than somebody else’s. I’m looking forward to seeing where this road takes me".
- Dave Specter

               
Het was Steve Freund die de in 1963 in Chicago geboren Dave Specter leerde gitaar spelen. Vanaf dat moment maakte Specter razendsnel carrière en leverde bluesplaten van hoge kwaliteit af. Zijn vorig album "Message in Blue" (2004) is zijn elfde. Omdat Specter zelf niet zingt, heeft hij voor dit album de samenwerking gezocht met soullegende Otis Clay, die indrukwekkende versies van "Got To Find A Way" (Curtis Mayfield) en "I Found A Love" (Wilson Pickett) op dit album aflevert. Gecombineerd met de eigen instrumentale tracks van Specter levert dit een uiterst sterke plaat op, met stevige Chicagoblues en funky R & B. Nu drie jaar later presenteert Dave niet alleen zijn nieuwe cd, hij maakt hier ook zijn debuut als zanger! "Blues From The Inside Out" is een spannende cd geworden met blues, soul, jazz, funk en gospel. Het geheel wordt nog leuker door de aanwezigheid van Jorma Kaukonen (Jefferson Airplane / Hot Tuna) die ook meeschreef aan een song. Verder horen we de eveneens uit Chicago afkomstige keyboard-speler / zanger Brother John Kattke, de blazers van Liquid Soul Horns en Latin-percussionist Ruben Alvarez.

Dave Specter maakt deel uit van de muziekscène in Chicago sinds hij in 1985 begon met optredens in tal van clubs. Hij toerde door de VS en Europa met steun van grootheden als Son Seals, Hubert Sumlin, Sam Lay en The Legendary Blues Band. Daarnaast heeft Specter opgetreden en opnames gedaan met Buddy Guy, Junior Wells, Otis Rush en Robert Lockwood Jr. en verschijnt zijn naam zelfs op meer dan veertig albums als gitarist of producer. Hij heeft ook albums als producer of co-producer  op Delmark Records uitgebracht, waaronder het jazz beïnvloedde "Left Turn On Blue" (1996), uit 2000 het album "Speculatin", uit 2004 de plaat "Is What It Is" samen opgenomen met Steve Freund en met Barrelhouse Chuck.  En tien jaar later het reeds vernoemde "Message in Blue" met Otis Clay.

"Blues ...From The Inside Out" is Specter's twaalfde opname voor Delmark Records waar in 1991 zijn debuut "Bluebird Blues" verscheen, maar ....  het is wel de eerste waarop we hem horen zingen. De bezetting voor deze twaalf tracks bestaat uit Specter (gitaar en zang) en zijn oude bandleden Harlan Lee Terson (bas) en Marty Binder (drums), en de reeds boven vernoemde artiesten zijn gedurende de hele opname te gast. Alle nummers zijn op één na geschreven of mede-geschreven door Specter. Onze veelzijdige en virtuoze bluesgitarist horen we nu zingen op de titeltrack dat samen met Bill Brichta is geschreven, op het funky rockende "Asking For a Friend" en op de John Lee Hooker inspireerde "How Low Can One Man Go?" over de huidige bewoner van het Witte Huis. Op de gospel-blues ballad "Wave's Gonna Come", mede-geschreven met akoestische gitarist Bill Bricta, horen we de warme stem van Chicago’s Sarah Marie Young.

Het album is echter breder dan alleen maar politieke liedjes. De T-Bone Walker beïnvloedde Specter kreeg door ook te luisteren naar Professor Longhair, the Neville Brothers en Allen Toussaint, een ander inzicht in de blues, zo herleeft Specter het Meters / Neville Brothers geluid op het instrumentale "Sanctifunkious". Het instrumentale jazzgetinte "Minor Shout" is voorzien van mooie solo's van Specter en een geweldig samenspel met Kattke's orgel.  Specter's soulvolle "March Through The Darkness" werd geïnspireerd door Chicago's Mavis Staples, waarbij Brother John Kattke zingt, en verder de zang ook op zich neemt in "The Blues Ain't Nothin'" met teksten van gitarist Jorma Kaukonen die we ook in dit nummer horen. Pianist Kattke zingt opnieuw in het New Orleans getinte "Ponchatoula Way" met percussionist Ruben Alvarez, The Liquid Soul Horns, met tenorsaxofonist Mars Williams, Ron Haynes op trompet en trombonist John Janowlak, en de achtergrondzangers Tad Robinson en Devin Thompson. Het album heeft een mooi tempo, nooit slepend, vaak met instrumentals en dit afgewisseld met aangename vocals.  Specter's gitaarspel heeft de juiste balans van emotie en precisie als de band consequent de groove vindt, met het instrumentale "Soul Drop" en het afsluitende zachte soul-jazz getinte "String Chillin'" als uitschieters. Het wordt vaak gezegd dat de blues een helende kracht geeft.  Specter en crew nemen dit op "Blues ...From The Inside Out" volledig ter harte.

 

 

Artiest info
Website  
 

label: Delmark Records

video